Afvalpreventie

Kringwinkel Vlaamse Ardennen

WAT

De meer dan 115 Kringwinkels in Vlaanderen zijn meer dan zomaar een tweedehandswinkel: milieu en sociale tewerkstelling staan er centraal.

Het is heerlijk grasduinen in de Vlaamse Kringwinkels. Elke winkel is uniek en biedt voor elk wat wils. Kwaliteit voor een betaalbare prijs. Originaliteit is niet duur!

Hebt u spullen die nog te goed zijn om weg te gooien en wilt u er nog iets nuttig mee doen? Breng ze dan naar De Kringwinkel of bel de gratis ophaaldienst.

Composteren

WAT

Keuken- en tuinafval scheiden van ander afval heeft grote voordelen voor het milieu. Storten of verbranden is immers niet nodig. Het levert een besparing van ruimte, energie en geld op.

Door thuis te composteren gaan we nog een stap verder in de goede richting. Op die manier vermijden we ook het dure en milieubelastende transport.
Door compostering van keuken- en tuinafval ontstaat een humushoudend product dat op veel plaatsen in het milieu of in de eigen tuin nuttig kan worden ingezet.

Er bestaan verschillende systemen voor thuiscompostering.

HOE

U kan hiervoor brochures ophalen bij het containerpark of op de milieudienst.

Om thuiscomposteren te bevorderen, verkoopt de gemeente Brakel op het gemeentehuis ook compostbakken en -vaten tegen sterk gereduceerde prijzen:

compostbakken: € 70 (kan met aanbouwmodule van € 70,18)
compostvaten: € 20
beluchtingsstok: € 5

De compostvaten en beluchtingsstok worden geleverd mits reservatie via de IVLA-infolijn 0800 90 270
De kunststof compostbak, een bouwpakket van ongeveer 70 kg, is enkel af te halen bij IVLA.

Ongewenste reclame

Ongeadresseerde reclame

Je krijgt graag de gratis regionale kranten, maar hebt een hekel aan reclame? Of je krijgt liever totaal geen ongeadresseerde post in je brievenbus? Dat kan indien je een ‘JA/NEE’ of ‘NEE/NEE’ sticker op je brievenbus kleeft. In overleg met de distributiesector werden nieuwe stickers ontwikkeld met een duidelijke boodschap voor de bedelers. Door overal in Vlaanderen dezelfde stickers te gebruiken, wordt het voor de bedelers makkelijker om je wensen te respecteren. Je krijgt deze stickers gratis bij de milieudienst. Indien de sticker niet nageleefd wordt, kan je via sticker@ovam.be klacht indienen. Vergeet dan niet om je volledige adres, de gebruikte sticker en een beschrijving van de reclamefolders en/of gratis regionale pers door te geven. De klachten worden doorgegeven aan de distributiesector die de lokale bedeler aanspreekt.

Je wenst geen ongevraagde reclame op naam meer te ontvangen per post, telefoon, e-mail of SMS van geen enkel bedrijf dat lid is van de BDMA (Belgian Direct Marketing Association)?

Registreer je op de Robinsonlijst.

Telefoonboeken

Wens je geen papieren telefoongids meer te ontvangen?
Dan kan je op de website van 1207 een formulier invullen waarin je vraagt je naam te schrappen van de distributielijst voor de volgende edities van de Witte Gids en de Gouden Gids.

Afvalpreventietips

OVAM-zelftest

Doe de zelftest rond ‘afval voorkomen’ op de website van OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij).

Na afloop wordt je score automatisch berekend en kun je doorklikken naar de OVAM-website, waar je nog heel wat praktische tips vindt om zoveel mogelijk afval te voorkomen.

Stook slim

Vuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief!
Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Maar ook het opstoken van snoeihout of plantenresten is meestal verboden. Geen nood: er bestaan gezonde, milieuvriendelijke alternatieven.

De wet is duidelijk: papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel verbranden, is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heiden en de meeste akkers mag je ook geen tuinafval in openlucht verbranden. Vuurtjes in openlucht zorgen immers vaak voor overlast, zoals geurhinder en vonken die brand kunnen veroorzaken.

Sorteer en composteer

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. We geven materiaal daarmee een nieuw leven. Wat niet meer kan gebruikt worden, verwerkt men in speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie.

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter. Enkele tips om afval te voorkomen:

Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen veel minder oud papier.
Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa’s snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.
Veel tuinafval kun je perfect zelf composteren. Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.
Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen

Meer info en tips vind je ook op http://www.stookslim.be/

Textielcontainers

WAT

Alle niet verontreinigde kledij (textiel en lederwaren), schoeisel, handtassen, beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen, e.d. die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Het textiel wordt ingezameld in de textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente of via de huis-aan-huisinzameling langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het containerpark of bij de door de OVAM erkende kringwinkels.

Alleen de organisaties die toelating hebben van het college van burgemeester en schepenen of de opdrachthoudende vereniging I.VL.A. en vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van ‘erkende textielinzamelaars” zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen, respectievelijk huis-aan-huisinzamelingen te organiseren.

WAAR

Er staan textielcontainers op volgende openbare plaatsen:

Theo Brakelstraat;
St. Franciscusstraat (Opbrakel);
St. Urssmarsstraat (Zegelsem);
St. Apolloniaplein (Elst);
Groenstraat – Riedeplein (Michelbeke);
Hollebeekstraat (Parike);
Everbeekplaats (Everbeek);
Muiterij (Everbeek);

Maak geen stortplaats rond de textielcontainers . Textielgoederen moeten aangeboden worden in een gesloten plastieken zak.

Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen.

Respecteer de nachtrust van de omwonenden.

DOOR WIE

Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst afgesloten voor de inzameling van textiel via textielcontainers op openbaar domein.

Menu

Contact

Omgeving
Marktplein 1
9660 Brakel
Gemeentehuis (eerste verdieping)

Stedenbouw
055 43 17 58
055 31 87 58
omgeving@brakel.be

Milieu
055 43 17 60
055 31 87 58
milieu@brakel.be

Maak een afspraak

Pin It on Pinterest