Toerisme


Brakel en toerisme? Vergis je niet, want we kunnen je heel wat meer bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Onbekend maakt onbemind, Brakel heeft heel wat verborgen pareltjes...

Het toeristisch infokantoor is alle werkdagen open van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.

Op woensdag van 08.30 tot 12 uur en van 16 tot 19.30 uur.

Opgelet: in het weekend is het toeristisch infokantoor gesloten.  

Bestelling van brochures

 

 

Wandelen

 

De gemeente Brakel is het wandelparadijs bij uitstek: niet minder dan 8 bewegwijzerde wandelparcours doorkruisen onze gemeente:

 

 

Fietsroutes

 

  Ben je een fietser?

Wielertoeristen maar ook senioren en gezinnen komen aan hun trekken in het Brakelse landschap. Kies je voor zachtere glooiingen, dan zit je goed in de omgeving van Opbrakel, Zegelsem, Elst en Michelbeke. Zoek je het avontuur op scherpere trajecten, dan kan je je uitleven in Everbeek , Parike, Nederbrakel, en Sint-Maria-Oudenhove.

Vier Brakelse hellingen zijn legendarisch in de Ronde van Vlaanderen: de Leberg, de Berendries, de Valkenberg en Ten Bosse. Maar de Buistemberg in Everbeek en de Parikeberg in Parike zijn even pittig. Het wielermonument (op de rotonde in Nederbrakel) is een blijvend aandenken aan Brakel Dorp van de Ronde in 2005.Tweevoudig  Ronde-winnaar Peter van Petegem staat bekend als ‘de Zwarte van Brakel’.

De Teirlinckroute

Het fietnetwerk Vlaamse Ardennen

Mountainbike route Brakel

Routedokter

Routeplanner

 

De Livierenbos ruiter- en menroute

 

De Livierenbos ruiter- en menroute werd in het kader van het Europees interreg IIIA-programma ontwikkeld. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze bijna 15 kilometer lange route die zowel voor ruiters als menners toegankelijk is, de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië overschrijdt. Vertrekken doen we in de Brakelse deelgemeente Everbeek-Beneden, aan manège de Paardebloem. De manège beschikt over ruime parkeermogelijkheden en er is een cafetaria aanwezig. Al van bij de start word je verwend met prachtige vergezichten. Typisch is ook het weelderige groen in de Everbeekse bossen en het Livierenbos. Bezienswaardig onderweg zijn de Verrebeekmolen en het 'Mijnwerkerspad'. Het Zwalmbekken met zijn vele bronnen en beekjes is bepalend voor het landschap aan Vlaamse zijde, terwijl op Waals grondgebied de militaire zendmast boven in het Livierenbos als richtpunt dient. Mogelijkheden voor een drink zijn er weinig tenzij je even de met zeshoekige borden en houten palen bewegwijzerde route verlaat. De dorpskernen van Everbeek-Beneden, Parike en Opbrakel zijn dan niet ver.

  Vertrekpunt

Kapellen 6
9660 Brakel
België

  Afstand

15 km

  Kostprijs brochure

1,50 euro

  Paard op de baan? Kalm aan.

Paarden zijn gevoelig. Ze schrikken sneller dan je denkt en proberen dan weg te vluchten. Ruiters en koetsiers kunnen dit niet altijd vermijden, vertraag dus altijd en stop indien nodig!

Meer info kan u vinden door hier te klikken.

 

Logeren in Brakel

Op zoek naar een leuk hotelletje of een charmante b&b? Ga je liever kamperen of ben je meer geïnteresseerd in de huur van een vakantiewoning?
Klik hier  en vind een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden in de Vlaamse Ardennen... voor elk wat wils.

De toeristische uitkijktoren

 

  Technische kenmerken

Staalconstructie opgebouwd uit kokerprofielen welke gegalvaniseerd zijn en afgewerkt met 3 lagen verf.

Hoogte platform: 30 m. of 103 m. = 133 m. boven de zeespiegel.

Hoogte zendmasten: 41 m., een verlengstuk is voorzien welke de hoogte op 44,50 m. brengt.

Gewicht staalconstructie : 37.500 kg. 162 traptreden, om de 5 treden is er een bordes.

  Technische kenmerken

Uitkijkplatform : 7,5 m. op 7,5 m.

De toren is voorzien voor bevestiging van GSM of andere antennes, mogelijkheid  tot gebruik door 3 operatoren. De bekabelingen werden ingewerkt in de kokerprofielen.

Op het uitkijkplatform zijn 4 oriëntatietafels voorzien.

De toren is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
(Twaalfbunderstraat zn. - nabij de watertorens)

De toeristische uitkijktoren werd officieel geopend op 22 april 2001.

 

Toerisme Brakel vzw (VVV)

 

De V(ereniging) voor V(reemdelingenVerkeer) & Toerisme Brakel is een vereniging zonder winstoogmerk met vrijwilligers als leden. Ze werd opgericht in 1976. Het doel is: het plaatselijk toeristische bedrijf te verdedigen en te bevorderen evenals ervoor te zorgen dat de toerist uitstekend onthaald wordt. VVV-Brakel is erkend door Toerisme Vlaanderen en is lid van Toerisme Oost-Vlaanderen. Meer dan 35 jaar ononderbroken toeristische werking werd bekroond met de opening van een erkend toeristisch infokantoor in 2000.

Meer weten?

 

Brakel te gast in het MOU

 

 

Contact

Toeristisch infokantoor
Marktplein 1, 9660 Brakel

055 43 17 63
toerisme@brakel.be
www.brakeltoerisme.be

 

Ik bezoek Brakel Toerisme