Hieremias Triverius Brachelius (1504 – 1554)

Hieremias Triverius, professor aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit te Leuven, werd in alle belangrijke biografieën van medische figuren en biografieën van invloedrijke Vlaamse figuren geroemd. Na 500 jaar vinden we zijn naam nog enkel terug in een heemkundige vereniging en een artsenvereniging en in de catalogi van de bibliotheken gespecialiseerd in medische werken over de gehele wereld. Hij leent zijn naam ook aan het museum en documentatiecentrum.

Gemeentelijk medisch-historisch museum

In 2015 openden de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius en de Orde van Triverius het medisch-historisch museum ‘Hieremias Triverius Brachelius’ in de kloosterkerk van de zusters van Maria in Nederbrakel.

Onder het motto ‘Van Klisteerspuit tot hyperbaartoestel’ behandelt het museum de geneeskunde vanaf Triverius tot nu.

Het museum is open op elke laatste zondag van de maand (behalve in december) van 14 tot 17.30 uur – met een gratis gidsbeurt om 15 uur. Het museum is ook open op afspraak.

Momenteel is de ingang van het museum enkel bereikbaar via de Kasteelstraat 43, 9660 Brakel (voormalig schoolgebouw Viso Cor Mariae).

Toegangsprijs: 3 euro per persoon
Kinderen, jongeren en studenten krijgen gratis toegang. Groepen en 65+: 2 euro per persoon

Contactpersoon: Ludwig De Temmerman – ludwig.detemmerman@skynet.be – 055 42 65 75

Gemeentelijk medisch-historisch museum

Het documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius bevindt zich op de tweede verdieping van de gemeentelijke bibliotheek.
Het bevat heel wat interessante informatie over de lokale geschiedenis.
Ook wie aan stamboomonderzoek wil doen, kan hier geholpen worden.
Het documentatiecentrum is open op zondagvoormiddag van 10 tot 12 uur en op afspraak.

Klik hier voor de website.

Menu

Pin It on Pinterest