Huisstijl

Op deze pagina vind je basisprincipes en sjablonen voor allerlei soorten communicatie. Ze zijn opgemaakt volgens de huisstijl van Gemeente Brakel.

Bekijk hoe Gemeente Brakel zich als lokale overheid gedraagt doorheen al haar communicatie. Pas de richtlijnen overal correct en consistent toe. Zowel voor externe als interne communicatie. Zo bouw je mee aan het imago van Gemeente Brakel.

Logo

Instructies

Kies CMYK voor opmaak van drukwerk zoals brochures, flyers of verslagen.
CMYK: de standaard in professioneel drukwerk. De kleur ontstaat via mengeling van 4 kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart).

Kies RGB voor opmaak digitale toepassingen zoals online banners.
RGB: de kleur ontstaat via mengeling van primaire lichtkleuren Rood, Groen en Blauw.

Gebruik .png in brieven, verslagen, presentaties of online.
Dit bestandstype opent in alle standaard software zoals bijvoorbeeld Microsoft Word of Powerpoint. Nadeel: vergroot het logo niet te veel, want dan verliest dit bestandstype haar kwaliteit (gepixeld resultaat).

Gebruik .eps in grafische software.
Dit bestandstype opent alleen via grafische software zoals Adobe Illustrator, Photoshop of InDesign. Voordeel: .eps is ‘vectorieel’, waardoor je het zo groot kan maken als je wil zonder kwaliteitsverlies.

 • Gebruik standaard het logo in kleur op witte of transparante achtergrond (positieve kleuren).
 • Gebruik enkel logo in wit indien noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je logo plaatst bovenop een donkere foto.
 • Gebruik de zwarte variant uitzonderlijk in zwart/wit drukwerk.

Download

Kleurgebruik

Gebruik altijd de hierna opgegeven kleuren. Maak zelf geen variaties van deze kleuren.

Groen:

 • PMS 356
 • CMYK = 95 C / 0 M / 100 Y / 27 K
 • RGB = 45 / 123 / 57
 • Hex #00853F

Rood:

 • PMS 193
 • CMYK = 0 C / 100 M / 66 Y / 13 K
 • RGB = 175 / 4 / 57

Gebruik van de kleuren voor vlakken op de achtergrond:
Het rood enkel gebruiken in 100%.
Het groen mag gebruikt worden in alle tinten.

Typografie

Gebruik standaard het lettertype ‘Verdana’. Er werd bewust gekozen voor een letter met een moderne, frisse uitstraling. Het lettertype is sober en leesbaar. Het letterbeeld is dynamisch en sterk.

De huisstijl van Brakel bevat 3 lettertypes die elk voor een specifiek gebruik worden toegepast. Voor de administratieve omgeving wordt het lettertype Verdana (broodtekst = 10 pt) aangewend.

 • Kop 1: Verdana 16 pt (RGB(175;4;57))
 • Kop 2: Verdana 14 pt (RGB(45;123;57))
 • Kop 3: Verdana 12 pt (RGB(45;123;57))
 • Kop 4: Verdana 11 pt (RGB(45;123;57))
 • Kop 5: Verdana 10 pt (RGB(45;123;57))

In een grafische omgeving, voor alle gedrukte communicatie (zoals brochures, affiches en uitnodigingen), is het lettertype van het logo en titels TheMix. Dit lettertype wordt gecombineerd met Myriad voor de bodytekst. Deze schreefloze letter is sober, stijlvol en leesbaar en concurreert niet met het lettertype in het logo.

Download

 

Terminologie

De correcte benaming van de gemeentelijke werking is ‘Gemeente Brakel’. Gebruik bij voorkeur de benaming in zijn geheel. Schrijf ‘Gemeente Brakel’ standaard met twee hoofdletters in doorlopende tekst (hoofdletter ‘G’ en ‘B’).

Schrijf ‘brakel’ volledig in kleine letters in een e-mailadres of de url van een website. Schrijf in dat geval ook eigennamen voluit in kleine letters. Bij hashtags op sociale media gebruik je hoofdletters bij elk woord.

 

Sjablonen

Hier vind je allerlei sjablonen in de Gemeente Brakel-huisstijl.

E-mailhandtekening

Sinds 31 maart 2022 worden e-mailhandtekeningen automatisch ingesteld. Laat de handtekening daarom leeg.

Enveloppen

Download hieronder enveloppen in C4, C6 (kabinet van de burgemeester) of Amerikaans formaat. Gemeente Brakel heeft geen huisstijldrukkerij. Informeer dienst communicatie om de dienstverlening te optimaliseren.

Download enveloppen Gemeente Brakel.

Visite- en groetenkaart

Via het sjabloon voor de visite- en groetenkaart kan je zelf je naam, functie, telefoonnummer en e-mailadres invullen. Controleer goed op tikfouten en kijk na of het kleiner dan en groter dan teken weg zijn.

 1. Vul in Word je gegevens correct in.
 2. Kies na het invullen op ‘Bestand’ – ‘Opslaan als’ – ‘PDF’. Geef het bestand een passende naam.

De visitekaart heeft afmetingen 85 x 55 mm inclusief 3 mm afloop langs alle zijden. De groetenkaart heeft afmetingen 210 x 297 mm inclusief 3 mm. Informeer dienst communicatie om de dienstverlening te optimaliseren.

Download visite- en groetenkaart.

Brief

Download hieronder het Word-sjabloon voor een brief. Brieven worden digitaal getekend door, bijvoorbeeld, de algemeen directeur en burgemeester. Na tekening zal het logo van Gemeente Brakel in de linkerbovenhoek verschijnen.

Documentsjabloon in Word

 1. Vul in Word je gegevens correct in. Dubbelklik in de koptekst om daar tekst te wijzigen.
 2. Kies na het invullen op ‘Bestand’ – ‘Opslaan als’ – ‘Documentsjabloon’. Geef het sjabloon een passende naam. Dit ingevulde sjabloon wordt nu automatisch opgeslagen op de juiste locatie.
 3. Je kan vanaf nu eenvoudig nieuwe documenten aanmaken via ‘Bestand’ – ‘Nieuw’ selecteer het bewaarde sjabloon.

Download brief.

Briefhoofd op formulieren

Wil je zelf een formulier programmeren? Respecteer zoveel mogelijk dezelfde fontgroottes en principes zoals in het briefpapier. Let op de volgende zaken:

 • Logo: links (boven) uitgelijnd op 2 cm van de bladrand. Als je het formulier vooral digitaal doorstuurt, komt dit goed binnen wanneer je erdoor scrolt op je pc.
 • Titel: bekijk de stijlen in het deel ‘Typografie’.
 • E-mailadressen en websites: volledig in kleine letters.

Download briefhoofd met enkel hoofding.

Verslag

Dit Word-sjabloon dient in eerste instantie voor het tikken van een verslag. Met behulp van dit sjabloon kan je eventueel ook soortgelijke documenten opmaken zoals nota’s.

Het sjabloon bevat naam, telefoonnummer, e-mail, datum en ontvangers. Je kan hier flexibel mee omspringen. Zo kan je bijvoorbeeld telefoon of e-mail weglaten wanneer dit niet relevant is.

Download verslag.

Nieuwsbericht

De leidraad helpt je bij het opstellen van een nieuwsbericht. Stuur de leidraad nadien door naar de dienst communicatie. Ook met vragen kan je terecht bij de dienst.

Download leidraad nieuwsbericht.

Webpagina

Het aanmaken van een webpagina gebeurt door de communicatiedienst. Gebruik onderstaande leidraad voor het opstellen van een webpagina- of bericht.

Download leidraad webpagina.

Presentatie slides

Download hieronder de PowerPoint. Gebruik de dia-indeling om de verschillende types slides te selecteren. De slides zijn geprogrammeerd in Verdana.

Download presentatie.

Infobord

Via het sjabloon infobord kunnen korte aanwijzingen gegeven worden, zoals ‘Geen eigen drinken en eten’ of ‘Gelieve een mondmasker te dragen’. Het infobord heeft een groen kader. Ook het logo komt erin voor.

Download infobord.

Affiche

Een affiche kan je opmaken via PowerPoint op A3 formaat (297 x 420 mm). Sla het resultaat op als pdf en print hem zelf af of laat hem afdrukken op papier. Op elke affiche staat de witte, rode, groene of zwarte golf. De golf is een belangrijk onderdeel van onze visuele identiteit en komt net als het logo terug in elke affiche. De sjablonen zijn een eerste aanzet met voorgeprogrammeerde basiselementen.

Opmaak affiches algemeen

 • brakel.be bovenaan, al dan niet in een witte strook.
 • Logo Brakel linksonder.
 • Onderaan in de golf is ruimte voor praktische info en eventuele logo’s.

Download affiche.

Flyer

Dezelfde principes gelden voor een flyer zoals voor een affiche. Vermeld altijd in kleine letters ‘Niet op de openbare weg gooien aub. V.U.: Gemeente Brakel, …’. Vul de verantwoordelijke uitgever aan met je dienst en adresgegevens.

Menu

Pin It on Pinterest