Het praalgraf van de familie De Wolf-De Clercq (D3-1-13_17)
Een van de mooiste graven op het kerkhof is het praalgraf van de familie De Wolf- De Clercq langs de zijweg rechts van de kapel. Het grafmonument is opgetrokken in marmer en arduin, met een bronzen beeld van een treurende vrouw naast een grafsteen met als opschrift “FAMILIE/ DE CLERCQ
/EN/ DE WOLF-DE CLERCQ” onder een treurwilg in arduin. Het is de personificatie van de rouw van de nabestaanden. Onder het beeld staat de vermelding “EEUWIGE VERGUNNING” tussen twee ronde knoppen in brons met een afbeelding het hoofd van Christus met de doornenkroon. Er is een fraaie rood-marmeren naamplaat op de zerk geflankeerd door twee vuurvazen. Het vuur symboliseert het eeuwige licht en is een verwijzing naar de onsterfelijkheid, de eeuwigheid. Het geheel rust op vier trappen in arduin. Op de bovenste trap staat een plantenbak in hardsteen met een doornenkroon errond gevlochten en vooraan is er een knielbankje. Het praalgraf werd vervaardigd door “J. Charlier Bruxelles”. Dit is het enige graf dat vermeld is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed onder begraafplaats Sint-Pieter-in-de-banden.
Alfons De Wolf was geneesheer in Temse. Hij was afkomstig uit Appels (bij Dendermonde) en huwde in 1904 te Parike met Irma De Clercq. Het gezin van dokter De Wolf woonde aanvankelijk in Temse, maar in 1912 kwam hij samen met zijn echtgenote Irma, hun twee zonen en een dienstmeid naar de Kasteelstraat in Nederbrakel in het speciaal eclectisch gebouw dat thans nog huis De Wolf wordt genoemd.
De broer van Alfons was Frans De Wolf, pastoor te Moregem. Na de Eerste Wereldoorlog werd de pastoor opgepakt wegens zijn omgang met “activisten”)lij vestigde zich in Nederbrakel toen hij op
T),,… rust ging en werd na zijn overlijden op de begraafplaat’l?egraven. Het graf is thans verwijderd. Op het graf stond een beeldhouwwerk “De goede herder” van Robert Coolens. Dat beeld staat thans in de kerk.
De jongste zoon werd chemicus en veroorzaakte een ontploffing in zijn klein laboratorium in de Kasteelstraat. Op 14 oktober 1971is José “overleden gevonden”. Hij was anderhalf jaar vermist en werd in het Bonapartedok in Antwerpen teruggevonden. José trad op als scheikundig expert in gerechtszaken en was expert in de ophefmakende brand van de Antwerpse Sint-Pauluskerk in 1968. Was het een ongeluk, een wanhoopsdaad of een moord? De zaak werd nooit opgehelderd.