Het graf van priester Livinus Schittekatte – locatie G-6-1

Het graf ligt langs de hoofdweg naar de kapel. Het is een eenvoudige grafplaat waarop een (verweerde) witte kelk is afgebeeld, verwijzend naar het graf van een priester.

Livinus Schittekatte werd geboren te Everbeek in de Kloosterstraat, op 15 augustus 1854. Hij was de zoon van Casimir en Sophia Demey, de kleindochter van Pierre Joseph Demey, echtgenoot van Christina Vanderbiest, die op 5 november 1795 op het Hof ten Hasoten vermoord werd door een bende. Livinus werd priester gewijd te Doornik in 1881 en was eerst onderpastoor te La Louvière. In 1893 werd hij pastoor benoemd te Ligne en in 1896 te Jolimont. In 1916 werd hij ‘bestuurder’ van het klooster van Everbeek-Beneden. Hij overleed te Everbeek op 13 april 1940.

Livinus Schittekatte was ook zeer geïnteresseerd in de lokale geschiedenis en schreef in het Rijksarchief van Bergen een aantal documenten over in verband met zijn familie. Veel originele documenten gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren in het rijksarchief bij een brand na een bombardement en zo zijn die kopieën zeer waardevol.

Menu

Pin It on Pinterest