Het graf van Leonie Van De Kerkhove (B-4-26_27)

Links van de middenweg op het kerkhof ligt het graf van Leonie Van De Kerkhove. Een plaat in marmer bedekt het graf met als opschrift: LEONIE VAN DE KERKHOVE/ 1877 -1923 SEATTLE U.S.A. / ECHTGENOTE VAN JOZEF DE VOS. Het is een eenvoudig graf dat een prangend verhaal verbergt.

 

Leonie Van De Kerkhove was handschoennaaister en ze huwde op 13 september 1905 te Nederbrakel met Jozef De Vos, landbouwwerker, zoon van Charles Louis en Sidonie Kesteleyn. Met haar zus Aline vertrokken Leonie en haar man Joseph in 1920 naar Antwerpen om in te schepen naar Amerika. Het afscheid viel heel zwaar want Leonie had een voorgevoel dat ze haar familie nooit meer zou terugzien. Aline probeerde haar zus te troosten. Bij de afvaart stonden Leonie en Jozef op het dek en ze zwaaiden met een zakdoek tot ze aan het zicht onttrokken waren.

 

Na een paar jaar werd Leonie ziek en in haar laatste levensmaanden zei ze voortdurend dat ze terug naar huis wilde. Het lukte niet meer en ze overleed in Seattle op 27 november 1923. Jozef wilde haar kost wat kost terugbrengen en liet haar lichaam balsemen, wat een fortuin heeft gekost. Met het gebalsemde lichaam van zijn vrouw keerde hij terug naar Nederbrakel en Leonie werd opgebaard in het huis van haar moeder, die in 1922 weduwe geworden was. Thuis in de Tenbossestraat lag ze opgebaard in haar mooiste kleed. Het was alsof ze lag te slapen. Dit feit zorgde voor heel wat beroering in Brakel en omliggende gemeenten en honderden mensen kwamen het gebalsemde lichaam groeten. Na enige tijd konColeta Van De Walle het niet meer aan en ze liet haar dochter begraven op het kerkhof van Nederbrakel.

Menu

Pin It on Pinterest