Het graf van de familie De Frène (B-4-50-52)

Links van de hoofdweg naar de kapel op het kerkhof ligt het grafmonument van de familie De Frène. Het is een origineel en mooi monument en stelt een hoop grote steenblokken voor waarop een groot kruis ligt. Het monument werd een tijd geleden wit geschilderd wat niet helemaal geslaagd is. De originele grijze kleur was beter. August De Frène rust er samen met zijn echtgenote Renilde Van Pevenage en met hun zoon Remi die gesneuveld is op het einde van de Eerste Wereldoorlog. In het graf rusten ook nog hun kleinzonen Herman, Willy en Sylva. Dat blijkt uit het opschrift op een plaat in marmer die vooraan staat. Het graf is omgeven door paaltjes in hardsteen die niet (meer) met elkaar verbonden zijn.

August De Frène was de oprichter van het drukkersbedrijf Defraine in de Neerstraat (voor de bedrijfsnaam werd de familienaam aangepast). Vóór WO I was het bedrijf veruit de grootste drukker van prentkaarten in België. Geraardsbergenaar De Frène vestigde zich in Nederbrakel en bouwde er zijn bedrijf uit. Hij maakte rouwprentjes en prentkaarten voor heel België en voor het buitenland. Hij huwde in Nederbrakel met Renilde Van Pevenaege, dochter van Livinus en Isabelle Boussaert, een welstellende boerenfamilie. August begon zijn drukkerij in de Serpentestraat maar vestigde zich na zijn huwelijk in het herenhuis van zijn schoonouders in de Neerstraat. August en Renilde kregen een zoon en een dochter. Op 18 juli 1911 stierf August De Frène, amper 49 jaar oud. Het drukkerijbedrijf was in volle ontwikkeling maar moest dan verder zonder de man die alles opbouwde. Het was niet enkel een groot verlies voor het bedrijf maar ook voor de gemeente Nerderbrakel. August De Frène was schepen en was ook een zeer sociale man. Hij was voorzitter van het “Komiteit der Ouderdomspensioenen”, schatbewaarder van de “Maatschappij van Onderlingen Bijstand” en bestuurslid van de Fransmansgilde. Verder was hij ook voorzitter en stichter van de “Gewestelijke Soldatenbond” van Nederbrakel, die er voor zorgde dat de jongelingen die opgeroepen werden voor de legerdienst, een degelijke voorbereiding kregen.

De 17-jarige zoon, Remi kreeg de zware taak om het bedrijf verder te leiden. Hij studeerde aan het College van Oudenaarde en aan het lnstitut Saint-Berthuin te Malonne om zich verder te bekwamen om dan het bedrijf over te nemen. Drie jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit en Remi ging in dienst om in het Belgische leger mee te vechten. Hij was soldaat bij de 5de Legerdivisie, 17d’ Infanteriedivisie, 1st‘ Regiment Carabiniers. De oorlog duurde lang en op 8 juli 1918 stierf Renilde Van Pevenaege. Dochter Hélène liet het droevige nieuws weten aan haar broer die nog steeds aan het front was. Het weerzien met haar broer zou er echter nooit komen vermits Remi op 14 oktober 1918 sneuvelde te Rumbeke-Beitem. Ze vielen met een kleine patrouille in een hinderlaag en werden neergeschoten. Hélène bleef alleen achter en het bedrijf werd verkocht. Remi De Frène is de enige Brakelse gesneuvelde van de Eerste Wereldoorlog die op de begraafplaats rust.

Menu

Pin It on Pinterest