Fietsroutenetwerk
Provinciaal netwerk

Brakel is opgenomen in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen.

Met dit netwerk wil het provinciebestuur de mensen aanmoedigen om voor hun korte verplaatsingen naar school, naar het werk of naar de winkel de fiets te gebruiken.

Let wel: opgenomen routes hebben niet noodzakelijk al veilige fietspaden! Om het netwerk te realiseren, ondersteunt het provinciebestuur gemeenten bij de aanleg van fietspaden gelegen op het netwerk met een subsidie van 50%.

Het fietsnetwerk bedraagt 2 795 km en verbindt de grotere woonkernen met attractiepolen (bedrijven, scholen, …). Er zijn drie soorten fietsroutes:

functionele routes: verzorgen de verbinding tussen de woonkernen en de attractiepolen,
hoofdroutes: realiseren een snelle verbinding tussen twee kernen en bestaan uit jaagpaden en oude spoorwegbeddingen,
alternatieve routes: vormen een alternatief traject op de hoofdroutes.

Klik hier voor de link naar het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen

Amper twintig kilometer ten zuiden van Gent begint een streek die opvallend verschilt van de rest van het Vlaamse platteland. Hier geen vlakke akkers en met bomen omzoomde weilanden, maar beboste heuveltoppen, nijdigehellingen, prachtige panorama’s en valleitjes met snelstromende riviertjes.

Wie deze regio per fiets wil verkennen zonder al te veel uit het zadel te moeten, kan op de valleiwegen blijven. Op het jaagpad langs de Schelde bijvoorbeeld, dat je kan volgen van Gavere tot Kluisbergen. Of het Mijnwerkerspad dat door de Zwalmvallei loopt. Wie graag geniet van schitterende panorama’s, verlaat deze vlakke wegen en kiest voor de kronkelende baantjes naar één van de toppen. De hoogste is de Hotond in de buurt van Ronse, met zijn 151 meter meteen het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Een oude windmolen doet er dienst als uitkijktoren. Je krijgt er een adembenemend uitzicht op zowat de hele Vlaamse Ardennen.

Het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen kiest zowel voor het betere klimwerk als voor vlakke wegen. We hebben de hellingen duidelijk aangeduid op de fietskaart, zodat je ze makkelijk kunt omzeilen of – voor de sportievere fietsers – precies kunt opzoeken. Je kan dus zowel een makkelijke gezinstocht als een mini-Ronde van Vlaanderen uitstippelen op het 830 kilometer lange fietsnetwerk van de Vlaamse Ardennen!

Klik hier voor de link naar het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen.

Menu

Contact

Openbare werken en mobiliteit
Marktplein 1
9660 Brakel
Gemeentehuis (eerste verieping)

Mobiliteit
055 43 17 53
kevin.fouquet@brakel.be

Openbare werken
055 43 17 59
Sybille.Coesens@brakel.be

Maak een afspraak

Pin It on Pinterest