Als gemeente blijven we inzetten op energiebesparing en ook voor jou is dat interessant. Ontdek 20 tips om gemakkelijk je elektriciteits- en verwarmingskosten te doen dalen.

 1. Hok gezellig samen

Bespaar overdag op energie in huis en kies geregeld ook voor werken op kantoor. Zeker voor wie pendelt met het openbaar vervoer en de wagen thuis kan laten.

 1. Iedereen op de fiets

Zeer effectief om je brandstofverbruik te verminderen natuurlijk. En het is gezond.

 1. LED-(kerst)verlichting

Nieuwe kerstlampjes nodig? Ga voor een LED-slinger. Even gezellig en een stuk energiezuiniger.

Ga eens rond in huis, heb je nog oude lampen (gloeilampen, halogeen, tl-lampen, …) hangen, vervang ze door ledlampen en merk al snel het verschil. Kies je voor een dimmer, dan is het nog energiezuiniger. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp.

 1. Zet je digitale TV-decoders en spelconsoles op dieet

Decoders en consoles hebben vaak een hoog sluipverbruik. Sommige van die toestellen hebben een handige spaarstand zodat ze veel minder energie verbruiken wanneer je ze niet gebruikt.

Als dat niet zo is kan je het toestel in een stekkerdoos met schakelaar steken. Die zet je dan eenvoudig volledig uit wanneer je de toestellen niet gebruikt.

 1. Zet je thermostaat ’s nachts of als je afwezig bent maximaal op 15°C

Zet de thermostaat een uur voor je in bed kruipt of het huis uit gaat lager. Nog handiger is een slimme thermostaat die je kan programmeren zodat je verwarming op bepaalde uren aan- of uitgaat, of die zelf weet wanneer je thuis komt.

 1. Installeer een programmeerbare thermostaat.

Met een slimme thermostaat bespaar je energie. Programmeer wanneer de verwarming aan en uit gaat.

 1. Ontlucht je radiatoren

Als je radiatoren niet volledig warm worden of borrelende geluiden maken, is het tijd om ze te ontluchten.

 1. Ontdooi je diepvries

Op hier.nu leggen ze haarfijn uit hoe dat moet, stap 1 is onze favoriet.

 1. Een klassieker: meten is weten

Meet zelf het verbruik van groot- of sluipverbruikers.

 1. Zet de verwarming in je huis een graad lager

Per graad kan je ongeveer 7% aan energie besparen. Ruimtes waar je amper komt? Draai de knop toe.

 1. Verlaat je een ruimte?

Maak er een gewoonte van het licht te doven, bij je thuis, maar ook elders.

 1. Bezig met renoveren of bouwen?

Kies resoluut voor de energiezuinige aanpak zonder fossiele brandstoffen. Zie ook vlaanderen.be. Bekijk ook welke subsidies er zijn voor energiebesparende woningen via vlaanderen.be.

 1. Dicht spleten en kieren

Tochtstrips zijn erg effectief om tocht uit huis te houden. Kieren in een kozijn, die kit je het best dicht met siliconen.

 1. Houd de warmte vast en isoleer

Enkele voorbeelden zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten.

 1. Verbruik minder water

Wie minder water verbruikt, verlaagt de waterrekening. Wie minder warm water verbruikt, verlaagt ook de energierekening. Korter of minder vaak (of koud) douchen, de temperatuur verlagen via een mengkraan of rechtstreeks op de gasketel/boiler/warmtepomp dus. Maar ook enkel volle (vaat-)wasmachines draaien kan helpen.

 1. Zonnepanelen

Als je hierin investeert, let er dan zeker op om ze slim te (laten) leggen opdat ze maximaal zonne-energie absorberen.

 1. Laat een energiescan uitvoeren

Via een energiescan kom je te weten hoe je thuis energie kan besparen. Een energie-expert komt bij je thuis en geeft tips over je verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Zie daarvoor ook Vlaanderen.be

 1. Bekijk het sociaal verwarmingsfonds

Controleer of je recht hebt op steun van het Sociaal Verwarmingsfonds. Neem daarvoor contact op met het OCMW binnen de 60 dagen na de leveringdatum van de brandstof. Klik hier voor alle info.

 1. Doe regelmatig de V-test

Via de V-test vergelijk en vind je het energiecontract dat bij je past. Door dit regelmatig te doen, zeker na het aflopen van je contract, bespaar je heel wat.

 1. Controleer je verwarmingspremie van 100 euro

Rekening houdend met de stijgende energieprijzen heeft de regering besloten een federale verwarmingspremie van 100 euro netto toe te kennen aan houders van een residentieel elektriciteitscontract. Deze wordt automatisch toegekend. Ga hier na of je deze automatisch ontvangt.

 

Pin It on Pinterest