De laatste dagen komen er meldingen binnen van private vijveruitbaters die geconfronteerd worden met een uitbraak van CEV: Carp Edema Virus. Dit virus tast het kieuwweefsel aan door daar cellen binnen te dringen en die te veranderen in machines die nieuwe viruspartikels aanmaken. De aangetaste kieuwcellen zwellen op, vandaar de naam Edema (van de medische term oedeem).

Er valt helaas weinig aan te doen. Preventie is nog het beste. Daarom adviseert Gemeente Brakel volgende maatregelen: geen vissen uitzetten in deze periode bij de huidige watertemperaturen, nieuwe vissen in een hengelvijver een tijdje in quarantaine houden alvorens echt vrij te laten, beter even niet hengelen op vijvers waar het virus duidelijk is uitgebroken, en al je materiaal (schepnet, onthaakmat,..) zeer goed drogen alvorens elders te gebruiken.

Pin It on Pinterest