Wil je als Brakelaar hulp bieden aan mensen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne?
Bied onderdak of geef financiële of materiële hulp.

Gemeente Brakel is solidair met mensen op de vlucht, en ook veel Brakelaars willen de Oekraïense burgers helpen. Hier vind je een overzicht met de belangrijkste initiatieven. Ontdek hoe je als Brakelaar kunt helpen.

Noodopvang bij je thuis

Overweeg je om Oekraïense vluchtelingen bij je thuis op te vangen in Brakel? Of misschien doe je dat nu al, zonder dat je geregistreerd bent? Dat is geweldig solidair. Hou er wel rekening mee dat je als (kandidaat) gastgezin een aantal verantwoordelijkheden hebt tegenover de mensen die je opvangt.

Gastgezin worden of zijn

Lees alles over de stappen, de voorwaarden en meer.

Of stel je meteen kandidaat

Financiële hulp

Wil je liever een bedrag storten? Dit kan via onderstaande rekeningnummers:

  • Het Belgisch Consortium 12-12 zamelt geld in voor de slachtoffers uit Oekraïne. Je kan een gift doen via de website 12-12.be.
  • Het Rode Kruis zamelt geld in om ter plaatse voedsel, water en medicijnen aan te kopen. Een bijdrage storten kan via hun website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353, met de mededeling ‘Oekraïne’.
  • Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp aan in Oekraïne en de buurlanden. Een bijdrage storten kan online of op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, met de mededeling ‘INT’.

Materiële hulp

De situatie in Oekraïne verandert elke dag en elk uur. Het is momenteel moeilijk in te schatten welke materiële noden er ter plaatse zijn. De lokale afdelingen van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen monitoren de situatie voortdurend. Het Rode Kruis geeft aan dat er op dit moment geen specifieke materiële noden zijn.

Als de situatie verandert, zullen we hierover op deze pagina communiceren. Daarom raden we aan om, waar mogelijk, een financiële bijdrage te doen.

Veelgestelde vragen voor Oekraïense burgers in Brakel

Nuttige links
Registratie en aanmelding
Ik ben uit Oekraïne gevlucht, wat moet ik doen?

Oekraïense onderdanen en hun gezinsleden komen in aanmerking voor een tijdelijk beschermingsstatuut als ontheemde. Je kunt dan een verblijfskaart type A aanvragen die je recht geeft op opvang en hulp bij de zoektocht naar een woning, onderzoek equivalent leefloon, ziekteverzekering, gezinsbijslagen (groeipakket), onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt als werknemer en inburgering.

Wat als ik nog niet langs kon gaan in het registratiecentrum in Brussel

Je brengt je registratie best zo snel mogelijk in orde.

In afwachting van je registratie kan je al een aankomstverklaring doen. Hiermee kan je maximaal 3 maanden in België verblijven, te rekenen vanaf de datum van binnenkomst in België.

Opvang en verblijf
Waar kan ik opvang vinden?

Bij aanmelding in het registratiekantoor Brussel biedt Fedasil een crisisopvang voor 1 of 2 nachten in Brussel. Zij gaan ook op zoek naar opvang voor erna op een andere locatie in België.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn verblijf in België?

Je kan elke werkdag van 9u tot 12u30 terecht op de infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Bel 02 225 44 21 voor hulp in het Oekraïens of 02 225 44 11 voor hulp in het Nederlands of Engels.

Rechten en steun
Mag ik werken in België?

Tijdelijke bescherming – verblijfskaart A
Met een statuut van tijdelijke bescherming heb je het recht om te werken. Je hebt onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt als werknemer. Als zelfstandige heb je een beroepskaart nodig.

Kort verblijf
Een statuut kort verblijf geeft geen recht om te werken in België.

Heb ik recht op financiële steun?

Tijdelijke bescherming (verblijfskaart A)
Met een statuut van tijdelijke bescherming heb je recht op maatschappelijke dienstverlening. Dat wil zeggen dat OCMW Brakel zal onderzoeken of je recht hebt op equivalent leefloon of andere vormen van steun.

Kort verblijf
Met een statuut kort verblijf heb je geen recht op OCMW-steun. Dat kan enkel met een statuut van tijdelijke bescherming. In bepaalde situaties heb je wel recht op noodhulp of dringende medische hulp in afwachting van je registratie en tijdelijke bescherming.

Heb ik recht op ziekteverzekering?

Tijdelijke bescherming (verblijfskaart A)
Met een attest tijdelijke bescherming kan je je inschrijven bij de mutualiteit. Dit kan niet met enkel een aankomstverklaring. Dit doe je best zo snel mogelijk. Een overzicht van de ziekenfondsen in België.

Je kan ook een hospitalisatieverzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht. Een maatschappelijk werker van OCMW kan met jou bekijken of het interessant is om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Maak hiervoor een afspraak.

Kort verblijf
Met een statuut kort verblijf kan je niet aansluiten bij een ziekteverzekering in België. In bepaalde situaties heb je wel recht op dringende medische hulp in afwachting van je registratie en tijdelijke bescherming. Zorgverstrekkers (dokter, tandarts,…) vullen dan het formulier voor behandeling of aflevering medicatie in.

Heb ik recht op het Groeipakket?

Alle info: www.groeipakket.be/oekraïne

Tijdelijke bescherming (verblijfskaart A)
Met een attest tijdelijke bescherming heb je recht op het Groeipakket. Je kan een aanvraag doen van zodra je een rijksregisternummer hebt.

Je kan het Groeipakket aanvragen bij één van de 5 Vlaamse uitbetalers.

Kort verblijf
Met een statuut kort verblijf heb je geen recht op het Groeipakket.

Werk
Waar kan ik terecht met vragen over werk?

De VDAB (Vlaamse Dienst voor arbeidsbemiddeling) heeft een webpagina voor nieuwkomers die aan het werk willen. Deze pagina kan je ook lezen in het Oekraïens.

Pin It on Pinterest