1. Zoek het alfabet

Gebruik lettervormen en leg deze naast elkaar (of schrijf alle letters van het alfabet op een apart papier). Laat nu de kinderen items zoeken in de tuin en zet ze bij de letter waar het item mee begint, zoals de gieter bij de G, een vormpje bij de V, zand bij de Z enzovoort.

 1. Vertelstenen

Je begint met stenen zoeken. Het liefst gebruik je hiervoor gladde stenen met ronde vormen. Als je een aantal stenen hebt gevonden mogen de kinderen daar zelf een plaatje op schilderen. Tot slot leg je de stenen willekeurig naast elkaar en probeer je een verhaal te maken van de plaatjes.

 1. Walkie talkie blikken

Dit heeft iedereen vroeger toch weleens gedaan? Maak een touw tussen twee blikken door in de bodem van het blik een gat te maken. Let er wel op dat het touw gespannen moet zijn om een goede communicatie te krijgen.

 1. Blik gooien

Voor een extra leuk effect schilder je monsters op de blikken.

 1. Sterren op het gras

Knip een groot sjabloon uit. Dat kan van alles zijn: een ster, een letter of een eendje. Neem dan een zeef en bloem. Door de bloem boven het sjabloon op het gras te laten vallen (met de zeef zorg je voor een gelijkmatige verdeling) krijg je mooie afbeeldingen op het gras. Bij de eerst volgende regenbui zijn ze ook zo weer weg.

 1. Balspelletjes met flessen

Bij flessen voetbal ga je allemaal voor je gevulde waterfles staan. Dan probeer je de fles van de andere(n) om te schieten. Als je fles leeg is ben je af.

Voor flessen kegelen vul je vijf flessen met water. Zet ze vervolgens in een driehoek achter elkaar. Probeer zo veel mogelijk flessen om te gooien met een bal.

 1. Springen

Bedenk een springparcours door de tuin of een hinkelpad. Wie het verste komt krijgt het meeste punten.

 1. Creatieveling in de tuin

Met takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen in de tuin kun je leuke dingen doen. Maak een figuur of de letters van het alfabet

 1. Buitenspelen met water

Een wedstrijdje waterdragen kan hilarisch zijn. Vul twee bakken met water en zet twee lege bakken aan de andere kant van de tuin. Geef beide kinderen een onbreekbare beker. Wie kan het snelst zijn water naar de andere kant van de tuin verplaatsen? Dit kan ook met een lepel.

Met plastic flessen kun je leuke dingen doen. Maak bijvoorbeeld gaatjes in de onderkant van een fles en sluit hem aan op de tuinslang, zo heb je een douche. Of maak een verticale waterbaan, die maak je van plastic flessen die je met elkaar verbindt.

Bellenblaas is er in allerlei vormen. Je hebt vast nog wel een simpele bellenblaas ergens in de kast liggen.

 • Oud papier of kranten

Geef je kinderen een stapel oud papier of kranten en maak er een wedstrijdje van. Wie maakt de mooiste hoed of het mooiste vliegtuig? Of voor oudere kinderen: wie maakt het vliegtuig dat het verst kan vliegen? Mooie manier van hergebruik toch?

 • Zet de doos met verkleedkleren buiten

Door de ruimte en andere omgeving wordt de fantasie en verbeeldingskracht op een andere manier geprikkeld. Zo wordt de zandbak een kasteel, worden bezems paarden en kinderen daardoor ridders en prins(ess)en.

 • Hut bouwen

Oude dekbedovertrekken, (tafel)lakens en gordijnen? Altijd bewaren. Zet een bak met wasknijpers neer en de kinderen vermaken zich prima met het bouwen van hutten. Nadien kan je lekker picknicken in je eigen hut.

 • Spelen met de wind

Met wat touwtjes, plastic zakken, krantenpapier en (veel) wind vermaken kinderen zich prima. Maak vliegers, vliegtuigen of ren gewoon met een plastic zak met een draadje eraan vast. Zo makkelijk kan een vlieger zijn. Spreek wel met de kinderen af dat alles netjes moet worden opgeruimd.

 • Spelen met een bol wol

Spelen er meerdere kinderen bij je? Ga in een kring staan. Eén speler heeft de bol wol vast en houdt het uiteinde goed vast. Dat kind zegt de naam van iemand uit de kring en gooit de bol wol naar die speler. Het uiteinde houdt hij vast. Zo gaat dat door, totdat er een spinnenweb ontstaat. Gooi een lichte bal (bijvoorbeeld strandbal) in het midden en nu is de opdracht dat de kinderen de bal in de lucht houden. De bal mag de grond niet raken

Laserstralen – Doel is om het voorwerp / schat te nemen zonder de laserstralen te raken.

Die lasterstralen maak je heel makkelijk. Wikkel een bol wol (bij voorkeur dikke draad en felle kleur) om boom, bank, stoel, hek etc. Haal de bol wol heen en weer, op verschillende hoogtes. Leg de schat in het midden van de draden en probeer nu de schat te pakken zonder de draden aan te raken.


Speelpleintjes

Nederbrakel: Sint- Pieterswijk, Nederstenkouter en de Rijdtmeersen

Zegelsem: Rovorst

Opbrakel: SInt-Martensstraat ( Sadonespad)

Michelbeke: Hovendaal

Everbeek: Cordenuit en speelnatuur Muiterij

 

Ongecategoriseerd Buiten spelen – tips