Op zondag 28 april heeft de Erfgoeddag plaats met als thema “Hoe maak je het?”.

In Brakel kan je twee locaties bezoeken:

  • het restauratieatelier van Machteld Callewaert en het keramiekatelier Kat & Uil van Jella Onderbeke, beide in Everbeek,
  • het medisch-historisch museum Hieremias Triverius Brachelius dat ondergebracht is in een Art Deco kloosterkapel, voor een kennismaking met het klompenambacht.

In het museum focussen we op het ambacht van de klompenmaker met een tentoonstelling van klompenmakersmateriaal vooral afkomstig van Jozef Coutuer. Jozef werd geboren in Nederbrakel op 1 november 1898 en hij overleed in Herzele op 14 april 1990. Na zijn actieve loopbaan als klompenmaker werd hij een verdienstelijke beeldhouwer. Aan de tentoonstelling van de werktuigen is dan ook een retrospectieve tentoonstelling van zijn houtsnijwerk verbonden.


Zelfportret Jozef Coutuer

In de ateliers in Everbeek kan je je aan een rondleiding verwachten in het restauratieatelier van Machteld Callewaert en je kan een bezoek brengen aan het keramiekatelier van Jella Onderbeke. Bij goed en droog weer mogen jullie een demonstratie “Raku” verwachten, in samenwerking met atelier Kitoko (Leen Vandenholen) (benieuwd wat Raku is? Klik hier om meer te lezen). Meer over Machteld en Jella kan je hier lezen.

Jella Onderbeke & Machteld Callewaert

 

De twee locaties in Nederbrakel en Everbeek zullen verbonden worden door een fietslus. Zo kan je kennismaken met het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.

 

Praktisch:

Waar?

De tentoonstelling heeft plaats in de ontvangstruimte van het medisch-historisch museum Hieremias Triverius Brachelius dat ondergebracht is in een Art Deco kloosterkapel. De toegang is in de Kasteelstraat 43.

De ateliers van Machteld Callewaert en Jella Onderbeke bevinden zich in de Kremerstraat 5 in Everbeek.

Wanneer?

De Erfgoeddag loopt in het museum doorlopend van 10 tot 18 uur. De ateliers in Everbeek zijn toegankelijk tussen 13 en 18 uur.

De toegang is gratis.

De tentoonstelling in het museum is ook nog te bezoeken op zaterdag 4 en zondag 5 mei, telkens van 14 tot 18 uur. Het museum is die dagen ook gratis toegankelijk en om 15 uur is er telkens een gratis gidsbeurt. Op zondag 5 mei komt de jonge klompenmaker Tim Van Goethem handmatig klompen maken. Mis deze kans niet om dit eeuwenoud ambacht tot leven te zien komen.

 

 

Evenementen Erfgoeddag
Zondag 28 april 2019